De angst-index van Robert Harris, een recensie door Gaby Vervoort

 


Met dit meeslepend verhaal laat Robert Harris ons opnieuw genieten van zijn meesterlijke vertelstijl. Hij neemt ons mee op sleeptocht doorheen de catacomben van onze maatschappij: de wereld van het grote geld en de ongebreidelde macht.

Vertrekkend vanuit twee belangrijke spelers op de internationale markten, met name de VIX index, bijgenaamd de angstindex, en artificiële intelligentie, afgekort AI, weeft hij een web van bizarre  toevalligheden en onmogelijke gebeurtenissen rondom het hoofdpersonage.

Op een sublieme manier laat Harris beide machten samensmelten tot een demonische alliantie, hierbij het hoofpersonage dieper en dieper meeslepend in een neerwaartse spiraal van angst, intriges en moordaanslagen.   

Als de moloch uiteindelijk bedwongen wordt  en ten onder gaat in een zee van vlammen, lijkt het ‘happy end’ in zicht. Niets is minder waar. Met lede ogen ziet het hoofdpersonage het monster als een feniks uit zijn as herrijzen. Machtiger en rijker dan ooit tevoren. 


Robert Harris laat in dit verhaal weer eens blijken dat hij niet over ijs van een nacht gaat. Het ganse boek getuigt van gedegen opzoekingswerk.  De subtiele wisselwerking tussen de beursschommelingen  en het wereldnieuws wordt treffend beschreven en is bij momenten angstaanjagend correct.

De auteur nodigt ons uit om stil te staan bij de ogenschijnlijke gemakzucht waarmee ieder van ons de digitale wereld laat infiltreren in zijn leven.  Het lijkt allemaal zo onschuldig vandaag, maar dat is het wellicht niet meer binnen afzienbare tijd.

Misschien is deze problematiek toch een reflectie waard vooraleer je vrolijk neuriënd je ijskast aansluit op je gsm, om zo je eigen huis-tuin-en-keuken IOT-tje te bouwen.

Alexa houdt je in de gaten!

Reacties

Podcast Mysterieus België